joi, 26 aprilie 2012

Sandglass (Clepsidra)

Tae Soo (Choi Min Soo), dur şi loial, este un gangster, Woo-Suk (Sang Park Won), inteligent, cu valori morale ferme, prieten cu Tae Soo, ajunge procuror, Hye-Rin (Ko Hyun Jung), o fata frumoasa și plină de viață, este fiica unui proprietar de cazino foarte bogat, și este colegă de clasa de Woo-suk, în colegiu.
Hye-Rin îl cunoaște pe Tae-soo prin intermediul Woo-Suk, și cei doi se îndrăgostesc.
foto: hancinema.net
Este esenţial sa vezi Sandglass, dacă vrei să înveţi despre istoria Coreei moderne prin intermediul unui drame convingătoare în loc de History Channel. Un fenomen cultural, a fost serialul cu cea mai mare popularitate începând chiar de la primul episod (o cota de 30% şi o medie de un incredibil 62% pe parcursul ultimelor zece episoade). La fel de important, Sandglass este un serial fabulos, aproape fără greşeală: povestea, gravitatea scenariului, direcţia de acţiune, toate redau cu multă acuratețe tumultuoasa și zbuciumata perioadă din anii ‘60-’80 și drumul spre democrație al Coreei. 
Sandglass este cu siguranta o dramă “serioasă”. Povestea de dragoste trece în plan secundar în multe dintre episoade, obiectivul politic primând. Spun “politic”, deşi puţin din acțiune are loc în sălile de guvernare, mare parte constând în lupte între bandele de gangster şi hărţuieli militare şi paramilitare - toate foarte realist puse în scena. 
Un moment-cheie al dramei este redarea revoltei de la Gwangju îndreptată împotriva dictaturii generalului Chun Du Hwan, capul juntei militare care a preluat conducerea în Coreea după asasinarea preşedintelui Park Chung-Hee. Chun Doo-Hwan a trimis trupe militare în Gwangju pentru a înăbuși rebeliunea. Urmarea a fost masacrul a sute de oameni nevinovaţi. Și spun un moment-cheie, pentru că abia în 1995, din cauza presiunii publice, s-a emis o lege prin care s-a permis judecarea celor responsabili pentru moartea sutelor, sau miilor de persoaneîn urma evenimentelor din 1980. (Nu există o statistică oficială cu privire la numărul victimelor dar există diferenţe mari între rapoartele presei străine, unde s-a susţinut că numărul victimelor se situează între 1000 şi 2000, şi raportul oficial, în care se vorbeşte de 144 de civili decedaţi.) 
Poate și această împletire a poveștii de dragoste cu evocarea unor evenimente încă dureroase în memoria coreenilor au facut din Sandglass unul dintre cele mai populare și se succes seriale și o rețetă pentru tot ceea ce a urmat. 


Producţie: SBS (Coreea)
Regia: Kim Jong Hak
Scenariul: Song Ji Na

În rolurile principale:
Choi Min Soo - Park Tae Soo
Park Sang Kang Woo Won - Suk
Du-Hyun Jung - Yoon Hye Rin
Lee Jung Jae - Baek Jae Hee

Un comentariu:

  1. Am vazut serialul-o adevarata CAPODOPERA.Nu stiu de ce nu se mai gaseste pe nici-un site.L-as vedea si revedea.Merita din plin pentru tot nu numai distributia.Otema asemanatoare amgasit-o si in *East of Eden* si *Endless Love*lupta lor pentru democratizarea tarii dua dictaturile militare.

    RăspundețiȘtergere