luni, 10 septembrie 2012

Muzica unei veri... (I)

Fara nici o indoiala, cel mai de succes hit al verii, nu numai in Coreea, este melodia GANGNAM STYLE a lui Psy. In nici doua luni, a sarit de 135.000.000 de vizualizari, "spargand pe youtube toare recordurile - cel mai vizualizat clip si cel mai comentat.
 Park Jae Sang (n. 31 decembrie 1977), cunoscut sub numele de Psy, este un cantaret coreean de hop hip, impresariat de Entertainment YG. A debutat în ianuarie 2001 cu album full-length intitulat “”PSY… From the Psycho World!”. S-a considerat la vremea respectiva ca albumul are un “conținut nepotrivit” si a fost amendat. Mai mult, al doilea album “Ssa2″ a fost chiar interzis în 2002. Considerat un artist controversat, a castigat totusi multi fani cu stilul său de muzică. El este deosebit de popular si pentru concertele sale unice în care imită cu umor cantarete precum Park Ji Yoon sau Hyori Lee.

 Dar vara a fost lunga si am mai descoperit si alte grupuri care mi-au atras atentia.
Brown Eyes - 브라운 아이즈. Duo, format din Yoon Gun (1.01.1977) si Na Ul (23.09.1978, in stanga imaginii), doua voci uimitoare si compozitii stralucitoare, ce au avut impact asupra muzicii sud- coreene.
Au debutat in 2001 cu albumul With Coffe. With Coffe, Already One Year
In 2002 au scos albumul Reason for Breathing?. For You
S-au despartit apoi urmand cariere diferite, ca in 2008 sa se reuneasca pentru albumul Two Things Needeed for the Same Porpose and 5 Objects, numai intr-o singura zi vanzandu-se peste 15.000 de bucati. Don't Leave, Don't Leave, Raining Apgujeong
Aici nu ploua, dar in Apgujeong da, dar melodiile asta te indeamna sa fii la un pahar de vin rosu, asezat pe jos in fata semineul din camera sa auzi troznind lemnul mistuit de flacari. Brown Eyes, unul din cele mai bune grupuri, o tonalitate si o uniune intre voci impecabil armonizare, intrumente si ritm ce te ung pe suflet. inchizi ochii si simti ca plutesti, contopindu-te cu nemarginirea...
Na Ul
A avut atat proiecte solo cat si colaborari cu alti artisti: Sad Caffe (ft. Dynamic Duo), Someday, The Firts Day (ft. Eco Bridge)

Yoon Gun: OST Sad LOve Story,

Fly to the Sky - 플라이 투 더 스카이. A fost unul din primele grupuri de R&B din Coreea, format din Brian Joo (coreean american) si Hwanhee (Hwang Yoon Suk).
 Desi au luat premiu Best New Artist in 2000 (albumul Day by Day ), popularitatea lor a inceput sa creasca abia dupa lansarea, in 2001, a albumului The Promise.
Albumul Missing You (2003) - Missing You , Habit
Albumul Transition (2006) - Like a Man, Evasion
Desi de-a lungul timpului au castigat premii importante (2002 SBS Gayo Daejun: Best R&B Artist, 2003 Best R&B Music Award la M.net KM Music Festival, 18th Golden Disk Awards: Bonsang, SBS Gayo Daejun: Bonsang, 2004 SBS Gayo Daejun: Best R&B Artist, 2006 Mnet KM Music Festival: Best R&B Artist, Golden Disk Awards: Bonsang, 2007 Best Ballad Award la Korea Entertainment Arts Award - sunt numai cateva) iar albumele lor s-au aflat in topuri, cei doi au ales sa aiba cariere solo.
Hwanhee - While Doing, My Person
Brian Joo - Let This Die, Loved, It's Over Now

2 comentarii:

  1. nu ma pricep eu la muzica dar Psy e o calamitate... de ce stiu eu, unora le place...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. haha, dar cate calamitati d-astea au "succesuri"... Michel Teló cu Ai se eu te pego ce-o fi? macar Psy si acest cantec, pe mine ce-l putin, m-a amuzat. si am dorit sa punctez fenomenul in sine

      Ștergere