sâmbătă, 15 septembrie 2012

Muzica unei veri... (III)

Repede, repede, pana nu vine Ziua Recoltei, sa mai amintim de cateva prospaturi.
NU'EST (New Established Style and Tempo - 뉴이스트), grup lansat anul acesta, este format din 5 foaaaaaarte tineri baieti: Aron -Aaron Kwak (n. 21.05.0993, vocalist, rapper, dansator), JR (i-o fi placut personajul JR din Dallas?) - Kim Jong Hyun (n. 8.06.1995, liderul trupei, rapper, dansator), Baekho - Kang Ho Dond (n. 21.06.1995, vocalist), Minhyun - Hwang Min Hyun (n. 9.08.1995, vocalist) si Ren - Chio Min Ki (n. 3.11.1995, vocalist, maknae - termenul l-am mai intalnit, dar nu am reusit sa-l deslusesc). Piesa Face trage un semnal de alarma asupra actelor de violenta din scoli.
Mai trec la preferintele din vara asta si melodia baietilor de la Block B, Nanlina. Nu pentru ca ar fi noua, ci pentru ca tradusa am gasit-o mult mai fun decat la inceput.
Si acum sa trecem la lucruri mai serioase, adica la niste trupe mai putin cunoscute, care aici nu au fan-cluburi, dar a caror muzica este foarte buna si merita cunoscuta si ascultata.
Urban Zakapa este un grup de indie-jazz format initial din patru vocalisti si cinci instrumentisti. Foarte expresiva si plina de armonie, muzica lor ofera o experienta de neuitat, spectacolele lor live fiind foarte apreciate.De la debutul lor cu mini-albumul Cafe Late (2009) pana la - Crush, Driving To You sau pana la cea mai recenta piesa, I Hate You, lansata la inceputul lunii septembrie, muzica dulce-trista, fara stridente, a celor de la Urban Zakapa, te face captivul sonoritatilor pline de duiosie si caldura. Cei trei vocalisti ramasi, Kwon Soon-il, Jo Hyuna si Park Yongin creaza un echilibru perfect, complex, reusind prin exprimare, intonatie, sa redea o mare gama de sentimente

 Dynamic Duo  다이나믹듀오, o trupa de hip-hop formata din Choiza (Choi Jae-ho, n. 17.03.1980) si Gaeko (Kim Yoon-Sung n. 14.01.1981). Au debutat in 1988 in trupa hip-hop Kod, apoi impreuna cu Curbin au format CB Mass. Din pacate Curbin a incercat sa-si insuseasca pentru el profitul din vanzarile celor doua CD-uri scoase, asa ca in decembrie 2003 cei doi prieteni - se cunosc de cand erau in clasa a VI-a, Choiza si Gaeko au decis sa mearga pe cont propriu, formand Dynamic Duo.
Primul lor album, Taxi Driver, lansat in decembrie 2004, a fost cel mai bine vandut album hip-hop din Coreea, iar cel de-al doilea, Double Dynamite - Operating Manual (2005) a luat premiul pentru cel mai bun album hip-hpo la Korean Popolar Music Awards.Dupa acest suuces si-au format o casa de productie, denumita Amoeba Culture. Discografia loc cuprinde: Taxi Driver (2005), Double Dynamite - Operating Manual (2005), Enlightened (ChulChek 2007), Love Is Enlightened - Repackage (2007), Last Days (2008), Gone (New Ways Always) 2008), Ballad for Fallen Soul Part 1 (2009), Band of Dynamic Brothers (2009), Dynamic Duo Vol. 5 - Triple Dynamite (One Penny 2009). Vol. 6 - Digilog 1/2 (2011), Digilog 2/2 (Whihout You - 2012). Spre deosebire de alti interpreti, ei nu apar in spectacole mari, limitandu-si activitate la prezente in cluburi (au avut aparitii de succes si in cluburi din Seattle si Los Angeles - SUA), videoclipuri sau spectacole TV. De asemenea au colaborat cu nume importante din showbizz-ul coreean cum ar fi Brown Eys Soul, Bobby Kim - Insomnia , sau K. Will -  Blue Note.

2 comentarii:

  1. Interesante aceste articole despre muzica verii 2012. Desi unele formatii imi erau cunoscute ca nume, n-avusesem ocazia sa le ascult muzica inca... Apropo de termenul "maknae", din cate am inteles eu se refera la cel mai tanar membru al unui colectiv/grup. Probabil in romana ar fi "mezin".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se prea poate, e chiar mezinul, praslea. Muzica verii.. nu e cea mai buna denumire, dar ca si tine, sunt trupe de care stiam dar pe care nu le ascultasem. mi-au placut si m-am gandit ca vor mai aprecia si altii...

      Ștergere