vineri, 26 iulie 2013

Korean rap - un dragon cu multe capete


E adevarat ca idolii kpop sunt mai mediatizati si au inaltate mai multe altare de decat rapperii. Asta e, fetelor le plac mai mult baietii cumintii, delicatesurile si dulcegariile. Dar formula de succes a unei trupe kpop include automat unul sau doi membri cu pregatire rap. (Rap-ul [numit și MCing] constă în rostirea de rime, jocuri de cuvinte sau poezie într-un mod ritmic. Stilistic, rapul se află la întrepătrunderea dintre discurs, proză, poezie și cântec. După unii, cuvântul rap este un acronim, RAP = Rhythm And Poem. Rapul este unul dintre principalele componente ale culturii Hip-Hop alături de DJing (mixarea de melodii pentru a crea ritmul -engleză beat - pe care se cântă), graffiti și breakdance (dans specific culturii Hip-Hop), de multe ori, termenul rap fiind folosit ca sinonim pentru hip hop.)
La fel de adevarat este ca cel putin in aceasta parte a lumii (la noi adica) rapperii americani sunt mai faimosi, dar faima nu include neaparat si calitatea.
Asa ca poate e vremea sa prezint cativa rapperi care mie mi-au starnit interesul. Nu este un top, ci mai degraba o prezentare in ordine cronologica, dupa cum i-am descoperit, de cele mai multe ori la nesecatul izvor numit youtube.
Bobby Kim. Nu este un rapper propriu-zis, caci abordeaza mai multe genuri de muzica. Dar este considerat unul din parintii hip-hop-ului coreean. Supranumit si "Reggae hip hop’s godfather" a compus de asemenea pentru Drunken Tiger, Lee Sang sau Dynamic Duo. Iar "The Movement" este o asociatie care cuprinde aproape toate starurile Hip Hop/Rap/DJ coreene (printre ei numarandu-se Drunken Tiger - Tiger JK [+Micki Eyes, DJ JHiG, Roscoe Umali, Xrae, David Kempo Han], Dynamic Duo [Gaeko, Choiza[, T(Tash) Yoon Mi-Rae, Thanos, Mongo Fresh, Sean2Slow, Buga Kingz [Bobby Kim, Juvie Train, Gan-D], Deegie, YDG, Epik High [Tablo, Mithra Jin, DJ Tukutz], TBNY [Topbob, Yankie], LeeSsang [Garie, Kill[, MC K, Eunjiwon, Double K, Dok2, Bizzy si altii)
Bobby Kim & The Movement - I' Still Here


Drunken Tiger. Unul dintre cele mai bine cotate grupuri hip-hop. Tiger JK a trecut peste un incident legat de posesie de droguri. Trupa a avut puterea sa revina, castigand nenumarate premii de-a lungul anilor - Best Hip-Hop Artist (2001, 2003), Korean Hip-Hop Artist of All-Time (2007), Best Disk of the Year (2009) sunt doar cateva dintre ele. Mai mult de atat, alaturi de Drunken Tiger este T(Tasha)-Yoon Mi Rae, cel mai bun artist feminin coreean hip-hop (este casatorita cu Tige JK). Si trebuie sa recunosc, e geniala. Canta rap foarte bine. MTV a pus-o chiar pe locul 12 pe lista Best Female Emcees.
Drunken Tiger (Tiger JK & Bizzy) & T-Yoon Mi Rae - Get It In

MC Sniper (MC 스나이퍼). Prima data i-am intalnit numele pe lista OST-urilor din Chuno. Este un artist destul de controversat dar influent totodata. Versurile sale acide contesta conditiile economice, guvernamentale si sociale, stilul sau avand influente din muzica traditionala coreeana.
MC Sniper - Slave Hunters

Verbal Jint (버벌진트). Dupa cum ii este si numele, Verbal Jint este mai degraba un menestrel rapper. Porecla lui este “King of Flow”, caci rimele ii ies imediat, fara vreo regula anume De asemenea, vocea lui este foarte cautata pentru reclamele TV. Nu e foarte indragit in comunitatea hip-hop din cauza caracterului sau cam dificil, dar asta nu l-a impiedicat sa aiba colaborari cu multi alti artisti (Ailee, Sanchez [Phantom], G.NA, Tablo etc).
Verbal Jint ft. Bum Ki - Walking in the Rain

Zico (지코).  [membru Block B]. Este poate cel mai talentat rapper din tanara generatie (are 20 ani). Am fost uimita de rapiditatea si claritatea rapp-ului sau. Stilul sau este foarte apreciat si a avut nenumarate colaborari cu Verbal Jint, Cho PD, Bizniz, JJK, Lil Boi, Hyun A etc.
Zico - No Limit

Outsider (아웃사이더). Este cel mai rapid rapper din Coreea, cu 17 silabe pe secunda. (si al doilea din lume). Prima sa aparitie a fost la o emisiune TV gazduita de celebrul Yoo Jae Seok, unde rapiditatea sa a impresionat pe toata lumea. Piesa "Loner" de pe al doilea saul album "Maestro" (2009) a fost pentru 5 saptamani pe locul intai in M.Net si Melon. A avut coloborati cu MC Sniper, LEO, Illnit, DJ R2, Bae Chi Gi, Dok2 si altii. El a facut, de asemenea, un spectacol special cu K.Will. Revenit recent din armata, Outsider, desi este inca in disputa cu fosta sa agentie, Sniper Sound, a lansat al treilea sau minialbum "Rebirth Outsider". Este remarcabila claritatea si acuratetea pronuntiei chiar daca ritmul este uluitor de rapid. Si asta se aude cel mai bine in interpretarile live. Un alt lucru foarte interesant este ca (si nu numai in cazul lui Outsider) rapperii coreeni apeleaza deseori la acompaniament acustic (si nu electronic), sonoritatea acordurilor pe acest fundal capatand parca o alta dimensiune, fiind mai expresiva si mult mai ampla.
Outsider (아웃사이더) - Loner (외톨이) ft (Surpriza!!) Song Joong KiOutsider (아웃사이더) ft. LMNOP - Hero (주인공) Outsider - Loner


Ar mai trebui amintiti/ascultati The Quiett, Garion, Dynamic Duo, G-Dragon, T.O.P, Supreme Team, LeeSsang, Jinusean, Epik High, Dok2, Double K, Mighty Mouth, San E, 1TYM, M.I.B, Beenzino Untouchable, Paloalto, dar si fetele Gilme, Lexy, CL, Hyuna
Multi, foarte multi artisti rap. Minunati. Monstri hip-hop!

sursa: http://blog.korea.net, en.wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu