duminică, 17 noiembrie 2013

T.O.P. - DOOM DADA, dincolo de melodie



Primul gand, cand am vazut MV-ul DOOM DADA, m-a dus la filmul "Planeta maimutelor". Oare totul trebuie pus cu fundu-n jos, este necesara o reconfigurare integrala si sa o luam de la capat?
Ce se intampla cand una sau doua generatii consuma in nestire fara discernamant? Ce se intampla cu reperele morale? Cum le diferentiem pe cele bune de cele false? Oare valorile artistice - felul in care opera de arta este conceputa si, mai mult decat atat, apreciata - sunt cele in care ne regasim?
De la statutul de primata, omul evolueaza, dar pierde controlul, ajungand la involutie. Este o involutie in curentul pop? Idolii pop cred ca au toata lumea inainte. Au impresia ca ei sunt orchestratorii....
Dar echilibrul lor este precar. Adevaratul sef e cel mic si span: marile companii si mass-media. Aparent nepasatori, lenevind la umbra, ei sunt cei care stau cu mana pe ghidon si detin controlul asupra directiei.
Lipsiti de identitate, incatusati, idolii sunt fortati sa mearga pe calea care le este trasata.
Arta trebuie sa se bazeze pe atotputernicia visului, pe jocul dezinteresat al gandirii eliberate de constrangeri. Alegerea, liberul arbitru nu trebuie sa fie fortat. Altfel, artistul nu este decat un schelet ambulant.
Este DOOM DADA un  mesaj neo-dadaist, un strigat de alarma,  un mesaj neconformist si anarhic indreptat impotriva rutinei in viata, gandire si de razvratire impotriva conceptului de arta? (Am vazut diverse comentarii despre dadaism, legand imaginea lui T.O.P. de Salvator Dali. E o conduzie. Cred mai degraba ca T.O.P. a dorit sa fie intruchiparea imaginii barbatului de la inceputul secolului XX, caci dadaismul este mai degraba un curent literar, iar Dali, exceptand figura excentrica, a fost un reprezentant al suprarealismului.) Marcel Iancu, unul din initiatorii miscarii dadaiste, alaturi de Tristan Tzara, spunea la inceputul secolului trecut: "Ne-am pierdut increderea in cultura actuala. Tot ceea ce este, la momentul actual, trebuie distrus, demolat. Trebuie sa reincepem actul createi pornind de la o tabula rasa". Asta trebuie facut?
Chiar reinvatand alfabetul, se poate face asta numai din vorbe? "Oh God God God God / I’m a Shower that washes the ear drums"... Invocarea divinitatii nu este intamplatoare. Caci numai avand credinta, poti schimba lucrurile.
Mass media, calm down and take in the new idea / DOOM DADA DIVI DA I'm looking at the third world through the meditation / Humanity's power that was given by god / Fancier culture Win / DOOM DADA DIVI DA let the green light shine upon a new life / Go around around around and around, to the wrong direction go around / People with only their mouth alive, their voices go around / Drive drive drive and drive, ignition, cloud of smoke / Overheated Media is driving people / Hakunamatata Hakunamatata / DOOM DADA DIVI DA let the green light shine upon a new life...
Oare mesajul va fi auzit? Caci revolta este impotriva nu numai a unui mod de viata ci si a unui tip de societate. Tristan Tzara spunea: "Marele secret este aici :gândirea se face în gură…" Cine va prinde primul microfonul? Acela va putea fi auzit.

Versuri:
Long time no see
Long time no see

Long time no see
Long time no see
Long Long time no see
Long time no see

I'm Getting restless
All you kids go to the corners
I'm the Sommelier who changes your tastes
When it's hot, try cooling it with your breath, when I'm giving it to you, say thank you and bow hooray!
Hey Mister & Sister I t-t-top, the real deal is here

When it's hot
Try cooling it with your breath, when I rap, I'm so Hot
It's not been long, what would you do about this burnt smell?

You, with the hidden talent
Have you witnessed your finishing move?
To the weak ear drum of the sleeping soul
Poke with a thorn, it starts to burn
You, with the hidden talent
Poke with a thorn, it starts to burn
Oh God God God God
Shower that washes the ear drums

You unstoppable hot souls
Let us all dance together in that vast field
You unstoppable hot souls

Let's Go
DOOM DA DA DIVI DA DA
DOOM DA DA DIVI DA DA
DOOM DA DA DIVI DA DA DOOM
March
DOOM DA DA DIVI DA DA
DOOM DA DA DIVI DA DA
DOOM DA DA DIVI DA DA DOOM

I'm a spectacular 21st century Korean
Holding the MIC, a god blessed Rap "Basquiat"
Warming up my mouth once in a long time, only after one song, I'm done
My clean pinot noir that make you go crazy

I like it even my bones melt, let's see the end to this craziness
All like that, like this, let's see a new world again
Complicated world, loud noises put them all into the ammunition and Bang bang bang!
Breath to catch your breath DOOM DA DA DIVI DA

ABCEDFG
HIJKLMNOPQR-SKY is protecting us
The feel of looking and listening at the top of the universe, I'm a fearless dreamer
Run away, I won't run away
You are all on fire
God God God God-
I'm a hower that washes your ear drums

Non-stopping hot soul
Let us all dance together in that wide field
Non-stopping hot soul

Let's Go
DOOM DA DA DIVI DA DA
DOOM DA DA DIVI DA DA
DOOM DA DA DIVI DA DA DOOM
March
DOOM DA DA DIVI DA DA
DOOM DA DA DIVI DA DA
DOOM DA DA DIVI DA DA DOOM

Mass media, calm down and take in the new idea
DOOM DADA DIVI DA I'm looking at the third world through the meditation
Humanity's power that was given by god
Fancier culture Win
DOOM DADA DIVI DA let the green light shine upon a new life
Go around around around and around, to the wrong direction go around
People with only their mouth alive, their voices go around
Drive drive drive and drive, ignition, cloud of smoke
Overheated Media is driving people
Hakunamatata Hakunamatata
DOOM DADA DIVI DA let the green light shine upon a new life

DOOM DA DA DIVI DA DA
DOOM DA DA DIVI DA DA
DOOM DA DA DIVI DA DA DOOM
Let's Go
DOOM DA DA DIVI DA DA
DOOM DA DA DIVI DA DA
DOOM DA DA DIVI DA DA DOOM
Ye

5 comentarii:

  1. Trebuie sa spun ca prima data nici nu am avut rabdare sa ascult pana la sfarsit.De la inceput mi s-a parut asemanatoare cu" Turn it up" si cred ca am fost dezamagita,parca asteptam si altceva de la Top.Acum, multumita tie s-au mai limpezit putin apele. Andra B.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce spuneam eu intr-un alt comentariu tot aici la tine, Manu? Ca tare mi-e teama ca tavalugul occidentalizarii, va distruge treptat originalitatea, frumusetea si decenta artei coreene si ca va intra si la ei intai cu tot ce este rau, asa cum s-a intamplat in toate tarile descatuste de dictatura si de traditionalism exacerbat! ( sa nu uitam ca si in Coreea uneori principiile traditionaliste supun si umilesc individul ). Daca privim in ordine cronologica povestile din drame, vedem aceasta schimbare si cu parere de rau o spun, ca nu e totdeauna in bine. La fel s-a intamplat si in k-pop si daca facem comparatie intre un grup-pop ( solist ) si altul vedem ca uneori MV frizeaza ridicolul si vulgarul!

    Referindu-ma la TOP, eu cred ca el fiind rapper ( vorbitor pe muzica ), atunci cand era in spectacol cu Big Bang, se "pierdea" printre vocile f.bune ale colegilor lui si beneficia de popularitatea grupului. Insa acum ca si solist ( nu stiu de ce ) neavand cu ce sa "rupa gura targului" ( ma refer la melodicitatea interpretarii ), a facut ( sigur la sugestia agentiei sale- care vrea sa scoata bani oricum ) acest MV, care sa "ia ochii", aruncandu-ne in epoca de piatra, aplicand distorsionat zicala "sa nu vedem copacul ( TOP ) din cauza padurii ( maimutele cu efectele lor onomatopeice ).
    De altfel cu TOP se intampla ceva ciudat! Ori vrea sa-si "dea aere" de mare vedeta, ori intr-adevar i-au aparut ceva probleme de socializare, de adaptare, de comportament. Sa ma explic! Am scris si la rubrica Stiri, pe AZM, ca el a declarat ca pentru a intra in pielea personajului din filmul "Commitment" ( Angajamentul ) care a avut premiera pe 06 noiembrie, el s-a izolat de lume un an de zile, nu a avut contacte cu nimeni ( nici cu colegii lui ) ci doar cateva contacte cu managerul sau! De ce??? Ma intreb eu! Si altii au interpretat ( ca si el ) un spion nord-coreean care merge sub acoperire in Coreea de Sud si nu au apelat la asemenea masuri extreme. Sau poate sunt strategii de marketing? Cine naiba mai stie in aceasta "Lume nebuna, nebuna, nebuna" ( titlul comediei-burlesti a lui Stanley Kramer, cu actorul Spencer Tracy ).Ma refeream la actorul Gong Yoo care in filmul "Suspect" ( cu premiera in decembrie ) interpreteaza tot un astfel de rol, sau actorii Kim Soo-hyun, Park Ki-woong si Lee Hyun-woo, tot spioni nord-coreeni in misiune sub acoperire in Coreea de Sud in filmul "Secretly and Greatly" ( succe de box-ofiice anul acesta ) si exemplele pot continua. Ma intreb iarasi, acum, cum de filmeaza imediat "Tazza 2" nu mai are nevoie de adaptare?
    Asa ca tare mi-e teama ca aceste "rataciri" ale unor artisti ( care vrem, nu vrem, reprezinta "modele" ), s-ar putea sa fie luate ca "exemple demne de urmat". Acest "dadaism modern" care inseamna "a raspunde absurdului prin absurd, prin nonconformism si anarhie", este extrem de periculos, chiar daca nu pare la prima vedere. Unii s-ar putea chiar amuza si sa spuna "ei si ce, chiar e dragut"! Dar sa nu uitam ca raul asa se infiltreaza, incet dar "bine". Dau doar un exemplu si anume vulgaritatea fara jena aparuta si raspandita la toate televiziunile din Romania.
    Este extrem de periculoasa aceasta atitudine "dadaista", care "produce divortul dintre gandire si expresie, care ridica nihilismul la rang de princiu suprem" si asa cum "propovaduiau" dadaistii ca "Marele secret al miscarii era, ca gandirea se face in gura". Doamne ce non-sens si cand ma gandesc la adeptii pe care totusi i-au avut, nu multi, dar...
    Ei uite ca iarasi m-ai facut "sa ma aprind", dar de mult am aceasta nemultumire! Multumesc Manu pentru acest articol extrem de profund! Te imbratisez! Alexa

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu ii vreau in formatie au mai mult farmec .Separat pentru mine nu straluceste decat G DRAGON si putin TAEYANG insa impreuna sunt o stea!!!!!!!!!!!!! flori

    RăspundețiȘtergere
  4. TOP este un dur are nevoie de grup pentru a da farmec ,este ca luna are nevoie de soare pentru a straluci . Eu asa il vad,daca ma insel sa ma iertati!!!!!!! flori

    RăspundețiȘtergere
  5. uau! am citit inclusiv versurile....este nelinistitor de inteligent! Nu ii banuiai pe baietii frumusei din k-pop sa constieintizeze atat de matur realitatea industriei de enterteinmant in care se afla. Nici prin cap nu imi trecea ca nu sunt complet mesmerizati de "microfon"si tot alaiul! mersik TOP- cu DOOM DADA.

    RăspundețiȘtergere