joi, 23 ianuarie 2014

White Christmas (화이트 크리스마스) - In cautarea monstrului din noi


Liceul Soo-Sin, situat departe de civilizatie, in muntii Gangwando, este locul unde numai elevii de top ajung. Pentru a-si confirma statutul, liceenii invata permanent, chiar si in weekend. Si nu au decat 8 zile de vacanta - de la Ajunul Craciunului pana in prima zi a noul an. La data de 24 decembrie 2010 un profesor impreuna cu 7 elevi raman insa in scoala... Toti primisera o scrisoare plina de ura si amenintarea ca vor plati pentru pacatele lor.
Ne nastem monstri? Sau circumstantele ne fac sa devenim monstri?
De la Darwin incoace incercam sa-i combatem teoria. Ca ADN-ul nostru nu e incarcat cu gena animalica.
Care este gradul nostru de umanizare in functie de bestialitatea ireconciliabila din noi? Cum o identificam si care este butonul prin care este asmutita? Frica. Frica, care de fapt nu exista in sine ci numai in legatura cu o anumita situatie, frica, aceasta imagine mentala pe care ne-o formam despre un eveniment posibil, plecand de la ideea ca in momentul in care acel eveniment s-ar intampla, nu vom fi capabili sa facem fata. Frica de a nu fi abandonat, de a nu fi ridicularizat, de a nu fi respins pentru ca ai un handicap, sau esti prea inalt, sau prea... si nu corespunzi tiparului.
Si cum putem masca frica? Doar purtand niste masti. Masti nevinovate, cuminti, de intimidare, luminoase, incancenate, glumete, seducatoare, sfidatoare, amenintatoare, rebele, masti in spatele carora ego-ul nostru sufera dar care sunt un mecanism de aparare pe care il activam ori de cate ori consideram ca este necesar sa ascundem defecte, cusururi sau imperfectiuni de ordin moral, comportamental. Masti pe care, poate nici atunci cand suntem singuri nu le mai dam jos, atat de bine se contopesc cu noi. Cuvintele nespuse, gandurile si sentimentele indesate cu grija, toate fantomele ascunse prin ungherele sufletului nostru, nasc micul monstru din noi... Si nu e secunda din serial care sa n-o arate...
Abia in momentul in care constientizam inevitabilitatea mortii, cand masca nu mai este inchisoarea noastra, avem cele mai mari sanse de a trai o viata intensa si incarcata de semnificatii, distrugand limitele pe care temerile noastre ni le-au creat. Si e timpul ca partile din noi care au fost blamate de altii si de noi insine sa poata iesi la lumina, sa fie eliberate, acceptate si iubite ca parti valoroase din ceea ce suntem.
Ne nastem monstri? Sau circumstantele ne fac sa devenim monstri? Cred ca sta in puterea noastra sa alegem calea...

O excelenta miniserie psihologica, cu o exceptionala distributie (multe nume sonore ale noului val coreean) pe care o puteti urmari cu traducere in limba romana aici.

White Christmas (화이트 크리스마스)
Regia: Kim Yong-Soo
Scenariul: Park Yeon-Sun
Network: KBS2
Episodes: 8
Perioada: 30 ianuarie 2011 - 20 martie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu