duminică, 4 ianuarie 2015

The Admiral: Roaring Currents (명량 – 회오리 바다) - Lectia de patriotism

"The Admiral: Roaring Currents" este bazat pe intamplari reale si descrie batalia de la Myeongryang care a avut loc pe 26 octombrie 1597. Amiralul Yi Sun-Shin, care a avut doar 12 de nave sub comanda sa, s-a impotrivit flotei japoneze formata din peste 300 de nave, impiedicand invadarea Joseonului.
Lansat pe 30 iulie 2014, filmul a avut un succes colosal, cu recorduri la vanzarea biletelor: numai pe 3 august 2014 s-au vandut 1253653 de bilete, record pentru box office-ul coreean,  ajungand pe 19 august la peste 15.000.000 de bilete vandute, devenind cel mai bine vandut film all-time, depasind "Avatar".

Corneliu Coposu considera ca patriotismul este un sentiment profund care nu se declama ci se practica in viata de zi cu zi.
Intr-o lume in care cuvantul "patriotism" aproape ca a disparut din vocabular, "The Admiral: Roaring Currents" ne zgaltaie constiinta adormita, anesteziata parca voluntar de ceea ce ni se serveste zilnic.
Imensa cantitate de incompetenta si ticalosie prin care trec zilnic, are nevoie de antivirus care, daca pot spune asa, mai poate tine sistemul imunitar national viu. prezent, de o contrabalansare calitativa... Din nefericire, modelele de care am avem nevoie sunt dosite, uitate prin colbul istoriei, reperele morale si intelectuale - cele care contribuie la intarirea, consolidarea valorilor spirituale si umanitare - nu sunt considerate a fi "cool" si nu cresc procentele de rating.
Cu toti ar trebui sa luam exemplu de la oameni de exceptie care, prin actele lor de bravura, prin calitatile dovedite in momente de criza majora, prin inaltul nivel de constiinta civica, trec peste propria lor bunastare si isi pun viata gaj pentru ceilalti semeni. Iar, daca avem sansa sa-i intalnim sa-i acceptam ca lideri si sa-i urmam...
Ar trebui sa (re)invatam despre respect, altruism, toleranta, spirit civic, implicare sociala, caci societatea in care traim are nevoie de o revigorare a ideii de patriotism. Patriotismul este un sentiment profund care nu se declama ci se practica in viata de zi cu zi.

The Admiral: Roaring Currents il gasiti online, tradus in limba romana aici si aici (in cazul in care nu aveti, solicitati crearea unui cont)


Titlu: The Admiral: Roaring Currents (English title) / Battle of Myeongryang, Whirlwind Sea (literal title) / 명량 – 회오리 바다 (hangul)
Regia: Kim Han-Min
Scenariul: Jun Chul-Hong, Kim Han-Min
Data lansarii: 30 iulie 2014
Durata: 128 min.
Tara: Coreea de Sud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu